Welke manier past bij jou?

Welke manier past bij jou?

Er zijn heel veel verschillende manieren om water te bergen in je tuin. In dit doe-boek laten we onze top drie manieren zien. Voor meer inspiratie verwijzen we naar de website van de Regenwacht! Wat we vooral belangrijk vinden, is dat je een manier van kiest die past bij jou en jouw tuin! Heb je al een grasveld of een grindstrook? Maak hier gebruik van. Zo hoef je niet je hele tuinopnieuw in te richten.

Wadi

Een Wadi is een laagte waarin het regenwater zich kan verzamelen en in de bodem kan infiltreren. Meestal is een wadi beplant met gras of biezen. Een wadi helpt verdroging van de bodem tegen te gaan, vormt een buffer bij overvloedige regenval, en draagt bij aan de zuivering van het water.

Laagte of kuil

De regenpijp wordt afgezaagd en met een bochtje leid je het regenwater (eventueel met behulp van een goot of pijp) naar een lagere plek in de tuin. Hier zakt het water de grond in. De technische benaming hiervoor is Wadi. Het kan heel simpel een laaggelegen grasveld zijn, of een verlaging die je mooi kunt aanplanten met planten die zowel tegen water als tegen droogte kunnen. Of misschien is de kuil onder je trampoline geschikt.

Grindstrook

In een grindstrook kan regenwater tijdelijk worden opgeslagen, waardoor het langzaam de bodem in kan lopen. Dit kan minder water bergen dan een verlaging in de tuin, omdat het grind een deel van de plek vult. Hoe grover het grind hoe meer water geborgen kan worden.

Het slimme afkoppelstuk

Dit is een vulautomaat met druppelslang. Deze optie kies je als jouw tuin minder geschikt is voor afkoppelen. Bij een fikse bui gaat het regenwater dat niet door de slang past alsnog direct het riool in. Maar je ontlast absoluut het rioolstelsel en houdt het water in je tuin. Door er ook nog een regen ton tussen te plaatsen, bewaar je water om op een later moment bijvoorbeeld je planten water te geven.

Overloopslang

Je zet een aansluitset van een regenton (vulautomaat) tussen je regenpijp. Je sluit GEEN regenton aan maar een overloopslang en laat het water de tuin in stromen. In de slang kun je gaatjes prikken om het water te verdelen.

Regenton

Sluit een regenton aan met een vulautomaat. Ongeveer 20 cm lager plaats je een over loopslang. Zo stroomt het regenwater als de ton vol is in je tuin, in plaats van naar het riool. In periodes van droogte kun je je planten water geven met water uit de ton.

Close